Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής πυκνότητας, καθιστώντας τα οστά πιο εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Συνήθως δεν υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα μέχρι να συμβεί ένα κάταγμα, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως “σιωπηλός δολοφόνος”. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο (οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς), η οικογενειακή ιστορία, οι διατροφικές συνήθειες (π.χ. χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D), και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς) και βιταμίνη D (από τον ήλιο και τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια). Η τακτική σωματική άσκηση, ιδιαίτερα οι ασκήσεις αντοχής και οι δραστηριότητες που ενισχύουν την ισορροπία, είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου, η τακτική παρακολούθηση της οστικής πυκνότητας είναι σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.
Τι είναι η Οστεοπόρωση και πώς μπορεί να προληφθεί;
Shares: